• Byar

 • Jurmo

  Då & Nu

  Jurmo är Brändös pärla i norr. Byn nås med färjan Doppingen från färjfästet i Långö, Åva. Resan tar 10 minuter. Den genuina skärgårdsmiljön är välbevarad i Jurmo och allt finns på gångavstånd. Strandlinjen kantas av gamla båthus som får en att tänka på Astrid Lindgrens Saltkråkan när man kommer i land.

  Jurmo var med sina nio hemman ännu in på 1900-talet största byn i Brändö kommun, men idag finns det endast ca 25 fast bosatta på ön. Sommartid ökar antalet mångdubbelt med sommarboende och turister.

  Fisket har alltid haft stor betydelse på Jurmo tack vare stora och rika fiskevatten och många har fått sin utkomst från Havet. Här startade också Åbo Fisk tidigt ett fiskrökeri ( på 1940-talet). Rörelsen kom senare att drivas vidare av Nymans Fisk, som med sin forellodling och förädling av strömming sysselsatte många Jurmobor ända in på 1990-talet. Växthusodlingen var också viktig under 1970- och 1980-talen. Idag pendlar de flesta till sina jobb inom kommunen eller till fasta Åland.

  Från att ha varit en mycket karg ö på 1700-talet är Jurmo idag en ö som består av mycket barrskog, jämfört med det övriga Brändö som till största delen består av lövskog. Och djurlivet är rikt. Här trivs all slags vilt. T o m björnen har lufsat runt och en och annan varg har också strukit förbi.

  Musikfestivalen Island in the Sun har varit ett återkommande evenemang flera somrar.

  För besökaren

  Highland Cattle: På ön huserar också ett 50-tal Highland kor som i sig är en trevlig sevärdhet..

  Utsiktstorn och vandringsstig: Vill man få en fantastisk utsikt över Skiftet och den vackra skärgården ska man besöka Utsiktstornet. Därifrån kan man traska längs en fem kilometer lång rofylld vandringsstig.

  Hembygdsföreningens lokal Solliden: En danslokal med kök och serveringsutrymme som kan hyras för privata tillställningar. Kontakta Johanna Nyman tel +358 40 7329037

  Sjöbodsmuseum: Består av en intressant samling med gamla bruksföremål som förr behövdes för att klara sig året runt på ett skärgårdshemman.

  Simstrand: Det finns en barnvänlig allmän badplats mitt i byn.

  SERVICE www.jurmo.ax

  Gästhamn

  Jurmo har en gästhamn med plats för ca 25 båtar. Det finns servicehus i hamnen med toalett, dusch och bastu. Det finns en fotbollsplan och en basketkorg för den sportintresserade.

  Butik och Café Kvarnen

  Intill hamnen ligger en butik som säljer dagligvaror, och ett café som serverar lokala produkter bl a fisk och Highland kött . Öppet från maj till augusti. I caféet kan man också hyra cykel och kajak.

  Vandrarhem

  Den gamla skolan är ombyggd till ett Vandrarhem med fem rum och totalt 20 bäddar. Öppet året runt. För bokning kontakta Djurmo Turism AB tel +358 40 5064777