Ålands väg framåt 2024 – 2030

Alla har rätt till kultur

Oberoende av ålder, funktionsnedsättning, kön, sexuell läggning, etnicitet, religion, språk, bostadsort och socioekonomisk bakgrund ska alla människor ha tillgång till konst och kultur. Att sprida konsten och kulturen över hela Åland, inklusive glesbygden och skärgården, ökar attraktionskraften, stärker livskvalitén och bobarheten. Den under år 2024–2030 pågående åländska kulturstrategiperioden, Ålands väg framåt, kulturpolitisk strategi med handlingsplaner, beskrivs med ord tillgänglighet, mångfald, inkludering och jämlikhet med speciella prioriteringar på barn och unga samt äldre.

Bygdens föreningsliv bidrar till välmående, delaktighet och ett variationsrikt fritidsliv.

Miljö och historia utgör en attraktiv resurs för turism och inflyttning och kan bidra till ekonomiskt tillväxt genom att locka besökare, inflyttare och investeringar till områden med ett rikt kulturarv.

Kommunen har en betydelsefull roll som arrangör av ’närkultur’ och det är viktigt att en kontinuerlig lokal kulturservice upprätthålls. Åländska bibliotek har stor betydelse som mötesplatser och demokratistärkande samlingspunkter för diskussion och debatt. I Brändö är biblioteks- och kulturverksamhet eget förvaltningsområde med föredragande tjänsteman, bibliotekarie. Brändö biblioteks- och kulturnämnd delar årligen ut medel till kulturändamål enligt ansökan, projektbidrag en länk till bkn-nämndens ansökningsblankett med ansökningsperiod på våren samt stipendier ur jubileumsfonden på hösten. Här hittar du förtroendevalda beslutsfattarna inom biblioteks- och kulturförvaltningen.

Biblioteket fungerar som ett mötescentrum med mångfacetterat kulturprogram vid sidan om utlåningsverksamheten. Brändö biblioteket var det första åländska bibliotek att starta med meröppet år 2016, och har sedan dess i princip varit nåbar till allmänheten varje veckodag 9–20, dock enligt bkn-nämndens årliga beslut.

Citatur Ålands väg framåt 2024 – 2030

English
Suomi