• Byar

 • Asterholma

  Koordinater: N60° 18',0 E21° 03',4
  Fast bosatta år 2012:
  9 personer i fyra hushåll. Inräknat Asterholmalinjens besättning, 11 personer året runt. Under sommaren ökar boendeantalet flerfaldigt.
  Trafikförbindelser:
  m/s Spoven (Asterholmalinjen) trafikerar mellan Lappo/Torsholma och Asterholma, med flera dagliga kombinationer till färjorna mellan skärgården och fasta Åland samt skärgården till fasta Finland. Till Asterholma kan man komma utan bil, då allt är på gångavstånd.
  Näringar:
  stuguthyrning, transport (bl.a. svävartrafik på beställning), odling för självhushållning, formgivning och tillverkning.

  icons

  Karta:
  Länk till karta över boende, sevärdheter och service

  Då & Nu

  Asterholma har varit bebott sedan 1500-talet. Invånarantalet antas genom tiderna ej ha överstigit 50 personer. Efter andra världskriget började vågen av utflyttning då de unga sökte arbete, ofta i Sverige. Fram till 1980-talet fanns det mjölkkor på Asterholma. Det har dock alltid varit brist på betesmarker, så att djuren från de få gårdarna fördes till holmar på bete. På Asterholma fanns dåligt med skog/byggvirke, så detta hämtades från andra sidan Skiftet. Tillgången till fisk har förr varit avgörande för överlevnaden, då odlingsmarkerna inte varit de bästa. Böndernas produkter (mjölken) fördes med egna båtar till Lappo, varifrån en större båt transporterade den till Mariehamn. Asterholmabornas handelscentrum var dock snarast Åbo. Därifrån kom livsmedelsleveranser till Lappo butiken, så även idag. Färjetrafik till och från Asterholma existerar sedan slutet av 60-talet. Asterholmabarnen har alltid gått i skola på Lappo och ännu på 30-talet var barnen inkvarterade i privata hem på Lappo under hela läsåret. Lappo skola lades ner 2010.

  För besökaren

  På Asterholma finns en byväg som startar vid färjfästet och slutar på Söderstrand. Byn har en allmän liten simstrand. Naturstigarna som börjar några hundra meter efter färjfästet inbjuder till promenader på klippor längs strand, i skog och på ängar och en av stigarna går via Bötet, Asterholmas högsta punkt med fantastisk utsikt. Själva byn består av några få gårdar och småhus. Uthyrningsstugorna/Asterholma stugby befinner sig alldeles nära färjhamnen. Sommartid, då dessa stugor är fyllda med besökare och sommarasterholmaborna är tillbaka, ökar invånarantalet flerfaldigt. För besökare över dagen kan det vara bra att tänka på att det inte finns något café eller annan försäljning på ön, så det är egen matsäck med som gäller. Midsommarafton kläs och reses midsommarstången med gemensamma krafter.

  Service

  Postombud, medicinskåp, livsmedel och bränsle på grannön Lappo, 1-2 passliga färjturer till Lappo t/r per dag. På Lappo finns ett sommarcafé och en sommarrestaurang samt en gästhamn. Biblioteksfilialen i gamla skolbyggnaden i Lappo har öppet 3 timmar per vecka. Hälso och Sjukvårds rådgivning i Brändö by, tel +358- 18-56115 08:00 –16:00 (beredskap till 24:00), 24:00 – 08:00 akuten, sjukhuset i Mariehamn. Bank i Brändö by.

  Från Lappo trafikerar m/s Alfågeln Torsholma/Brändö och Hummelvik/Vårdö. Ålandstrafiken, för turlistor och bokning http://www.alandstrafiken.ax Tel: +358 – 18 - 525100

  Stuguthyrning: Asterholma stugby, Familjen Berg samt stugvärd Johan Udd Tel: +358 – 457 5483993 asterholma[at]gmail.com Google ”asterholma stugby”

  Naturcamping samt husvagnsplats, kontakta Sven Sjöblom Tel: +358 – 457 343 2248 Övernattning i sjöbod och kajakpaddling, kontakta Janne och Emmi Liljehage, +358 – 40 7060 908

  Asterholma specialtransporter Evald Berg +358 – 400 229 093 evald.berg[at]gmail.com

  Glasfiberprodukter/skräddarsydda, kajaker, ljudanläggningar Jan Liljehage +358 – 40 7060 908 defiant.ax[at]gmail.com

  Asterholma öförening r.f. ordnar bl.a. musikkvällar på ort enligt önskemål, även i kyrkan, på Café Kaisa på Lappo samt vill på olika sätt främja skärgård och kultur. info[at]trensmar.com